Pikov as s štirimi krogi
Legendarni koncepti
Pikov as s štirimi krogi
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
15.10.2021 11:30

V sedemdesetih in osemdesetih so proizvajalci kar tekmovali, kdo bo pripravil več novih idej, pri tem pa so večkrat pogledali čez plot k sosedu.

Artur Švarc

Rojevale so se najbolj nore ideje na kolesih, v produkciji se je poznalo izboljšanje kakovosti in udobja, motorji so postajali vse močnejši. Dizajn pa… hja… takrat je bila ekstravaganca pomembnejša od praktičnosti.

1973 sta svoje moči združila Karmann in Italdesign in sestavila koncept Asso di Picche (Pikov as) kot del trojčka – preostala dva sta bila BMW 320 E21 (Karin as) in Isuzu Gemini (Križev as). Avto je bil predstavljen 1973 v Frankfurtu, Audijevi krogi pa so bili na njem le zato, ker so uporabili nekaj komponent Audija 80. Štirisedežni dvovratni kupe nemško-italijanskega sodelovana je izstopal z ostrimi potezami italijanskega temperamenta, mehanika pa je bila strogo racionalno nemška.

Italdesign je takrat že imel dobre odnose z Volkswagnom, kar je v naslednjih letih rezultiralo v Golfu, Passatu in Sciroccu.

Pikov as s štirimi krogi

Pikov as je bil narejen na osnovi druge generacije Audija 80, poganjal ga je štirvaljni bencinar, spet s štiristopenjskim ročnim menjalnikom, ki je moč prenašal na zadnja kolesa. Podvozje je bilo praktično nespremenjeno, zunanjost pa je zaradi drugačnih dimenzij precej zmanjšala težo.

Tudi notranjost je bila nekaj posebnega. Armaturko sta zamenjala dva futuristična cilindra, ki sta vsebovala vse merilnike in stikala, notranjost pa je bila odeta v usnje.

Klinasta oblika je Giugiaru potem služila še za Lancio Delto, sledi te ideje pa najdemo tudi na Maseratiju Medici in Lanciji Megagammi. In manj kot desetletje pozneje je, neposredno iz Ingolstadta zapeljal Audi Quattro, ki je navdih črpal iz…pa saj veste!

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija