Vzdrževanje električnih avtomobilov je dolgoročno cenejše
Nova raziskava
Vzdrževanje električnih avtomobilov je dolgoročno cenejše
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
02.11.2021 00:27

Ob znatno višji ceni in tudi višjih stroških vzdrževanja v prvem letu naj bi bilo dolgoročno vzdrževanje električnega vozila cenejše od avtomobila s klasičnim pogonom.

Urša Prosenjak

Nova raziskava je pokazala, da lastniki električnih avtomobilov v ZDA porabijo povprečno 123 dolarjev za vzdrževanje svojega vozila v prvih treh mesecih, v prvem letu pa stroški znašajo 306 dolarjev. Lastnik vozila z motorjem z notranjim izgorevanjem v prvih treh mesecih za vzdrževanje porabi 53 dolarjev, v prvem letu pa 189 dolarjev.

S časom se razmerje obrne. V prvih 36 mesecih znašajo stroški vzdrževanja električarjev povprečno 514 dolarjev, za vzdrževanje klasičnih avtomobilov pa lastniki v enakem obdobju namenijo povprečno 749 dolarjev.

Raziskava je zajela več kot 13 milijonov vozil in 400 modelov, rezultate pa so osnovali na 65 milijonih naročil servisnih storitev, ki so vključevale redno vzdrževanje, popravila okvar, uveljavljanje garancijskih storitev, diagnostiko, posodobitve programske opreme, tovarniško vgrajene opcije in servisne kampanje.

Povprečni strošek popravila električnega avta je lahko dvakrat ali trikrat večji od popravila bencinskega avtomobila, ker je potrebnega več časa najprej za diagnostiko, nato pa še za popravilo. Ko strokovnjaki razvozlajo težavo, začnejo cene padati.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija