BMW bo napajal električne avtomobile s pomočjo kravjih iztrebkov
Inovacija
BMW bo napajal električne avtomobile s pomočjo kravjih iztrebkov
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
13.11.2021 00:56

BMW je napovedal sodelovanje z mlekarsko industrijo v okviru projekta obnovljive energije. Skupaj s podjetjem California Bioenergy (CalBio) sodelujejo z mlečnimi farmami in proizvajajo električno energijo za pogon električnih vozil.

Urša Prosenjak

Nemški proizvajalec sodeluje z mlekarsko kmetijo Bar 20 pri razvoju nove tehnologije, ki metan iz hlevskega gnoja pretvarja v električno energijo in na ta način pomaga zmanjšati emisije metana.

Mlečna kmetija Bar 20 je edinstvena v tem, da njena tehnologija gorivnih celic proizvaja obnovljivo električno energijo na kraju samem. Visoko učinkovit sistem proizvede dvakrat več električne energije kot običajni generatorji, ki uporabljajo enako količino bioplina. In ker ne zajema le energije, ki bi sicer šla v odpadke, ampak bi bila dejansko škodljiva za okolje, velja za enega najčistejših virov energije v državi.

»Upamo, da bomo ta napredni model v prihodnosti razširili, kar bo prineslo več naložb v farme za biorazgradnjo po vsej ZDA, hkrati pa še naprej zagotavljalo čisto energijo voznikom električnih vozil,« je povedal Adam Langton, direktor Connected Mobility Energy Services pri BMW North America. Poleg okoljskih koristi je projekt še dodaten vir dohodka za kmete, BMW-ju pa omogoča doseganje pozitivnih ekoloških rezultatov.

»Z združevanjem najboljše tehnologije iz Silicijeve doline z najboljšo tehnologijo iz Centralne doline resnično delamo nekaj posebnega za Kalifornijo,« je povedal N. Ross Buckenham, izvršni direktor CalBio. »Ta ultra čisti bioplin se širi v mlečni, samooskrbni energetski sistem od malih do velikih mlekarn.«

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija