Tovarna, kjer so zaposlene ovce
Volkswagen
Tovarna, kjer so zaposlene ovce
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
14.11.2021 00:25

In ne, ne govorimo o sledilcih kateregakoli prepričanja ali politične opcije, pač pa o pravih ovcah. Po BMW-jevem sodelovanju z mlekarskimi kmetijami predstavljamo še Volkswagnovo tovarno, ki je v svoj kolektiv sprejela 50 ovac.

Urša Prosenjak

Proizvajalci avtomobilov potrebujejo veliko delovne sile, delavci pa niso vedno ljudje. V Volkswagnovi tovarni v Chattanoogi v ZDA je trenutno zaposlenih 4000 ljudi in čreda petdesetih ovac, so zadolžene za pomoč pri projektu sončne energije.

Volkswagnov solarni park je eden največjih v ZDA, ki so v lasti kateregakoli proizvajalca avtomobilov. Sistem z močjo 9,5 MW s 33.600 solarnimi moduli proizvaja 12,5 odstotka energije, ki jo potrebuje tovarna med proizvodnjo. Tovrstni sistemi potrebujejo trdno podlago, zato lahko erozija pomeni težave. Erozijo zemlje lahko prepreči trava, ki pa mora biti redno vzdrževana, da ne zraste previsoko in zasenči panelov. Tu vstopijo ovce.

Tovarna, kjer so zaposlene ovce

»Adaptivna paša z ovcami je učinkovit in poceni način za nadzor rastja in za zmanjšanje tveganja erozije,« je povedal Loran Shallenberger, projektni vodja pri Silicon Ranch, ki upravlja s Volkswagnovim solarnim projektom. »Ovce ohranjajo travo nizko s pašo in s hojo po njej, sončni paneli pa ovcam nudijo senco in zaščito pred vročino.«

Ovce so pri vzdrževanju trave uspešnejše od kosilnic, saj lažje dosežejo travo v težje dostopnih predelih. Obenem z iztrebki gnojijo travo, kar spodbuja njeno rast.

Tovarna, kjer so zaposlene ovce

Za varnost ovčjih delavcev skrbi tudi nekaj reševalnih oslov, ki opozorijo ovce na morebitne grožnje v obliki divjih živali. Pri Volkswagnu pa poudarjajo, da lahko pašno nalogo opravljajo le ovce, ne pa tudi koze, o katerih so sicer razmišljali. Koze namreč rade skačejo na solarne panele in žvečijo žice.

»Solarni park je še en dokaz Volkswagnove zavezanosti k varovanju okolja,« je povedal Tom du Plessis, izvršni direktor tovarne v Chattanoogi. »Naš primer proizvajanja obnovljive energije s trajnostnimi rešitvami je obenem tudi pobuda in vzor za ostale velike tovarne v ZDA.«

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija