Tesla razkriva svojo pravo konkurenco
Prihodnost
Tesla razkriva svojo pravo konkurenco
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
16.11.2021 00:23

In ne, to niso ostali proizvajalci električnih vozil.

Urša Prosenjak

Ob pojavu vse več startupov, ki se ukvarjajo z razvojem in proizvodnjo električnih vozil, se ta podjetja pogosto vidi kot resno konkurenco Tesli. Toda Martin Viecha, vodja oddelka za odnose z investitorji pri Tesli, je prepričan, da ostaja največja konkurenca Teslinih vozil klasičen avto z motorjem z notranjim izgorevanjem.

Avtomobili s tradicionalnim pogonom še vedno predstavljajo 90 odstotkov novih prodanih vozil in to je glavna skrb podjetja Tesla. »Že zadnjih pet let me skoraj dnevno sprašujejo o vseh naših tekmecih. Več kot 90 odstotkov letos prodanih avtomobilov bo imelo klasičen pogon z motorjem z notranjim izgorevanjem. Gre za njihovo izgubo deleža v prid vsem konkurenčnim električnim vozilom. Preseneča me, da to še vedno ni uveljavljen pogled,« pojasnjuje Viecha.

Pri Tesli menijo, da je električna konkurenca dobra. Elon Musk je že večkrat izpostavil, da upa, da bo njegovo podjetje motiviralo preostalo avtomobilsko industrijo za prehod na elektriko. Več podjetij, ki izdelujejo več električnih vozil, pomeni večjo izbiro za kupce, kar je dobro. In ob tem, ko večino trga še vedno sestavljajo bencinski, dizelski in blago-hibridni avtomobili, je veliko priložnosti za novince kot so NIO, Rivian in Lucid, da se uveljavijo v rastočem prostoru elektrifikacije.

Podobno stališče imajo tudi drugi proizvajalci. Direktor Lucid Motors Peter Rawlinson, nekdanji Teslin uslužbenec, je že večkrat poudaril, da njihova limuzina Air ne tekmuje z ostalimi primerljivimi električnimi avtomobili, kot je na primer Teslin Model S, pač pa se vidijo kod glavnega tekmeca Mercedesovega razreda S. S prizadevanji k nižanju cen, da bi jih čimbolj približali vozilom s tradicionalnim pogonom, so tudi na dobro poti k tovrstnemu osvajanju tržišča.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija