Avstrijci razvili poseben gasilni sistem za električna vozila
Inovacija
Avstrijci razvili poseben gasilni sistem za električna vozila
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
17.11.2021 00:38

Električna vozila predstavljajo poseben izziv tudi v primeru prometnih nesreč. Če zagorijo, jih je namreč precej težje pogasiti. Avstrijsko podjetje je zato razvilo gasilni sistem posebej za električne avtomobile.

Urša Prosenjak

Tehnologija litij-ionskih baterij predstavlja v primeru požara ob nesreči nevarnost eksplozij in razlitja strupenih snovi, zato morajo gasilci ukrepati drugače, kot pri nesrečah klasičnih avtomobilov. Pri gorečih električnih avtomobilih je predvsem potrebna ogromna količina vode, kar pogosto predstavlja logistični izziv. Avstrijsko podjetje za proizvodnjo gasilske opreme Rosenbauer je razvilo posebno gasilno napravo, namenjeno prav električnim vozilom. Sistem, ki ga sestavljata gasilna in upravljalna enota, omogoča gasilcem, da z varne razdalje 75 metrov zalijejo baterijske celice z več tisoč litri vode.

Gasilci namestijo gasilno enoto pod vozilo, da lahko vodni curek prodre v baterijo, kar vodi do zadostnega hlajenja. Rosenbauer je preizkusil novi gasilni sistem na različnih izvedbah baterij, preizkusile pa so ga tudi poklicne evropske gasilske enote in potrdile, da je združljiv z obstoječimi taktikami in viri.

Avstrijci razvili poseben gasilni sistem za električna vozila

»Veseli nas, da smo lahko razvili in preizkusili gasilni sistem skupaj z Rosenbauerjem in s tem prispevali k izboljšanju in nadaljnjemu razvoju,« je povedal vodja gasilske službe Securitas Fire & Safety Patrick Looss. »Ta gasilni sistem je eden najboljših in najbolj inovativnih te vrste za zajezitev širjenja požara baterije. Postopek je uporabniku prijazen in učinkovit. Z mojega vidika je sistem obvezen za vsako gasilsko službo.«

Po končanem obdobju testiranja bo Rosenbauer začel s proizvodnjo novega sistema, gasilske enote ga lahko že naročijo, dobile pa ga bodo v začetku prihodnjega leta.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija