Pozimi za četrtino manjši doseg
Težava elektrifikacije
Pozimi za četrtino manjši doseg
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
23.11.2021 00:38

Med izzivi elektrifikacije je tudi zima. Nizke temperature namreč občutneje vplivajo na električne avtomobile kot na avtomobile s klasičnim pogonom, saj se jim znatno zmanjša doseg.

Urša Prosenjak

Raziskave so pokazale, da se električnim avtomobilom pozimi poraba poveča tudi za 25 odstotkov v primerjavi s porabo v letnem času s temperaturami okoli 20 stopinj Celzija. Vzrok je raba električne energije iz baterije za ogrevanje potniške kabine pa tudi segrevanje same baterije.

Temu se je mogoče do določene mere izogniti, če vozilo polnimo v garaži in če preudarno načrtujemo vožnje in polnjenja. V primeru lastne polnilnice je smiselno priklopiti vozilo nanjo, ko se pripeljemo domov, začetek polnjena pa načrtovati ustrezno v skladu z načrtovano naslednjo vožnjo, da se bo potniška kabina ogrela še med polnjenjem. S tem se izognemo višji porabi zaradi ogrevanja takoj po začetku vožnje.

Hitreje in ceneje je uporabljati toplotno energijo iz samega vira energije kot iz baterije. Prav tako je veliko električnih vozil opremljenih z grelniki sedežev in volana. To pa ne le zato, ker vozniku zagotavlja višjo raven udobja, temveč tudi zaradi dejstva, da je te grelnike bolj ekonomično uporabljati kot zvišati temperaturo v potniški kabini.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija