Nezanesljivost električnih vozil
Izzivi prihodnosti
Nezanesljivost električnih vozil
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
29.11.2021 00:27

Organizacija za zaščito potrošnikov Consumer Reports je razkrila, da so električna vozila vse manj zanesljiva.

Urša Prosenjak

Nezanesljivost električnih vozilV splošnem naj bi električna vozila veljala za zanesljivejša od vozil s tradicionalnim pogonom, ker imajo manj premikajočih se delov in je statistično manj možnosti za okvaro. Toda analitiki organizacije Consumer Reports so ugotovili, da postajajo električni avtomobili vse bolj kompleksni in s tem dovzetnejši za težave z zanesljivostjo.

Izvor težav je vse več tehnologije v novih električnih avtomobilih, ne pa dejanske težave s pogonom. Izkazalo je se, da se k nezanesljivosti bolj nagibajo luksuzni električarji, ki imajo kompleksnejši infotainment in ostale tehnološke funkcije. Cenejša električna vozila s starejšo in enostavnejšo tehnologijo, kot na primer Nissan Leaf, imajo manj tovrstnih težav.

Med najmanj zanesljiva električna vozila se uvršča Tesla Model Y, ki je po poročanju Consumer Reports »veliko manj zanesljivo od povprečja,« veliko težav po ima tudi Model 3. Izkazalo pa se je, da so Teslina vozila kitajske proizvodnje občutno kvalitetnejše izdelana kot vozila, narejena v ZDA.

Na drugi strani lestvice so se znašli Lexus, Mazda in Toyota, ki so se izkazali kot najbolj zanesljive znamke, ki ponujajo številne hibridne modele in želijo čim dlje obdržati tudi klasičen pogon. Vse tri znamke želijo celo v sodelovanju z nekaterimi drugimi japonskimi podjetji razvijati alternativne pogone in vodikovo tehnologijo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija