Svetovna zaloga surovin za baterije je omejena
Izzivi prihodnosti
Svetovna zaloga surovin za baterije je omejena
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
18.12.2021 00:39

Ponavlja se stara zgodba.

Urša Prosenjak

Pred leti so nas svarili, da bo v prihodnosti neizbežno zmanjkalo fosilnih goriv. Začelo se je iskanje alternativ, ki bi hkrati omogočale še čistejšo mobilnost. Z napredkom električnih vozil se je težava pomanjkanja pogonskih goriv zdela rešena, a vse kaže, da ni povsem tako.

Elektrifikacija svetovne flote je v vzponu, populacija se veča, sodoben način življenja zahteva vse večjo mobilnost. Pričakovati je, da se bo povpraševanje po električnih avtomobilih sčasoma vse bolj večalo. Kaj pa to pomeni za surovine, ki jih potrebuje proizvodnja električnih vozil?

Rast proizvodnje električnih avtomobilov pomeni potrebo po novih materialih, iz katerih izdelujejo baterije. Surovine, kot so kobalt, litij in grafit, so v proizvodnji baterij nujne, a njihova količina ni neomejena. Po podatkih nemškega Institut der Deutschen Wirtschaft je kritična dobava kar 20 pomembnih surovin.

Dobava kobalta, litija in grafita utegne v prihodnosti predstavljati težavo. Za 36 milijonov novih električnih avtomobilov bo leta 2030 potrebnih baterij s skupno kapaciteto 1300 GW, trenutno odkrite rezerve kobalta pa zadoščajo le za 11 let. Razvoj se bo tako moral usmeriti v snovanje baterij brez te surovine. Druga možnost je recikliranje baterij in materialov, a zdi se, da bo prej ali slej potrebno razmišljati tudi o tretjem, četrtem, petem in vseh nadaljnjih rešitvah. Jasnega odgovora pa za zdaj še ni.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija