Uporabnost odstopanja od tradicije
BMW X4 M40d
Uporabnost odstopanja od tradicije
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
14.01.2022 04:50

Najprej je bil X6, ki je pred več kot desetletjem na glavo postavil dojemanje praktičnosti in estetike. In potem so ga pri BMW-ju pomanjšali.

Artur Švarc
Osnovna cena: 77.700
Cena testnega vozila: 104.906
skorajda briljantna kultiviranost dizelskega šestvaljnika
funkcionalnost kljub kupejevski obliki
dolg seznam doplačil
slaba preglednost nazaj

Za X4 lahko rečemo, da je nenavadno oblikovan in manj praktičen brat bavarskega srednjega SUV X3. In tudi dražji. Če bi morda kdo zaslišal alarm, ga lahko tudi izklopi – X4 v njegovi posebnosti rešujejo komponente in lastnosti, ki so več kot vredne BMW-jevega imena.

BMW in linija X ima nekaj skupnega z ekskluzivnimi modnimi znamkami. Bolj drage kot so, lažje si privoščijo zares nenavadne kose in tudi pri X4 je zgodba podobna. Ker je, od koder je in to kakršen je, je lahko tudi to, kar je. Morda se sliši zapleteno, a je tudi trivialno. BMW-jev eksperiment z X6 iz 2008 je najprej pustil marsikatero čeljust globoko povešeno, po vseh teh letih pa se je pokazal, da so se šefi v Munchnu odločili prav – X6 je postal instantna uspešnica in potem ustvaril še celo serijo nemških konkurentov in posnemovalcev pri drugih znamkah.

Uporabnost odstopanja od tradicije

Da velikost ni vse, vedo dame in gospodje, in pri X6 je bilo samo vprašanje, kdaj bo nastopil službo tudi manjši sorodnik X4, ki je v prvi generaciji od 2014 deloval kot eksperiment ob X3,  da bi videli, če za kaj takega sploh obstaja mesto. Pri drugi generaciji je X4 službo nastopil le pol leta za svojim pomembnejšim sorodnikom X3.

V drugi generaciji se pozna, da je avto dobil več pozornosti pri zasnovi in obliki, da je odskočil od manjših X1 in X2 in predvsem, da je postal večji (8 cm) in tudi bolj zrel. Medosna razdalja je sicer pri drugi generaciji daljša le za odtenek manj od 6 centimetrov, prav toliko več, pa dobimo prvo generacijo X6. Otroci rastejo, ni kaj.

Uporabnost odstopanja od tradicije

Novi X4 ima bolj atletske proporce in v profilu »sedi« rahlo nazaj, medtem ko je veliko večjo rast doživela notranjost. Če je spredaj enak X3, je na  zadnjih sedežih več prostora za kolena in glavo. Tudi 525 litrov prtljažnika kaže na to, da je X4 v drugo povsem funkcionalen avto kljub kupejevski obliki. Edini kompromis, ki se zgodi v celotni navezi funkcionalnost in oblika, je zadnje okno, ki je zares ozko in zato je pogled nazaj pogojno uporaben. Ni pa to nič, česar vzvratna ogledala in kamera ne bi uspešno kompenzirala.

Oblika je iz nekaterih kotov videti mogočna in atletska, tu in tam, predvsem iz vogalov pa tudi rahlo nerodna. 21-palčna kolesa so na orjaški kupejevski zasnovi minimum, ki bi lahko bil tudi palec ali dva večji. Ampak tisti, ki bodo želeli voziti križanca med SUV in kupejem, tega tako ali tako ne bodo opazili, ker je X4 opažen (ali opazljiv) že sam po sebi.

Uporabnost odstopanja od tradicije

O notranjosti je težko razpravljati, ker ni kaj veliko razpravljati. BMW-jeva klasika, precej podobna ostalim modelom z najnovejšo generacijo infotainmenta, odlično ergonomijo in vrhunskimi materiali in izdelavo. Je pa tudi notranjost (tako kot zunanjost) poligon za dolg seznam estetskih in praktičnih dodatkov iz dodatne opreme, ki potem žonglirajo z osnovno ceno v višave.

In kaj je ekstravaganca brez moči? Odgovor na to pozna odlični 3-litrski vrstni šestvaljnik B57 z 250 kW (340 KM) in 680 Nm navora. Reč vleče od spodnjega območja vrtljajev, kar se pozna tudi pri pospešku, tovarniške številke navajajo 4,9 sekunde do stotice, končna hitrost pa je omejena na 250 km/h. Tisto, kar me pri bavarskih dizlih vedno znova navduši, je ekonomičnost motorja. Tudi če s to dizelsko zverino, prvim nadomestkom za bencinski X4 M, izrabljate vso dinamiko ali krožite samo po mestnih ulicah, bo poraba pod 12 litrih, na relaciji in ob umirjeni vožnji pa bo ta padla celo pod sedem litrov. No, na našem testu se je privrtela na 9,4 litra ob večinoma avtocestni relaciji in ljubljanskih skokih med semaforji.

Uporabnost odstopanja od tradicije

Vtis dopolni še osemstopenjska avtomatika in zvočna izolacija, tako da je zvok motorja v kabini večinoma sintetičen skozi zvočnike. Neposredna primerjava z M40i pokaže zelo podobne peformančne številke, tako da odločitev ni enostavna, saj tudi novi bencinski S58 ni več atletska in robata zverina, pač pa zelo uglajen in vsestranski motor, tudi v X4 M.

Izboljšave pri ojačitvi karoserije so srednji terenski kupe (kmalu bo zaradi X8 to oznako izgubil) naredile za zelo igriv in natančno vodljiv avto. Športno nastavljivo vzmetenje opravi z neravninami in drži avto v nevtralni legi skozi ovinke zelo dolgo čez običajne fizikalne zahteve. Se pa podvozje ob kaki izraziti traverzi ali luknji še vedno precej glasno oglasi. Tudi volan daje več kot dobre povratne informacije, kar kaže, da kljub visokemu težišču BMW zna ustvariti dinamični avto ne glede na karoserijski profil in namembnost.

Uporabnost odstopanja od tradicije

Ima pa seveda X4, neglede na motorno različico, konkurenco že v X3 in tudi večjem X6, ker pa stavek »velikost je vse« vendarle včasih nastopi svojo funkcijo.

Osnovna cena M40d je 77.700 evrov, od tu pa se seznam dodatkov, med drugim 21-palčna kolesa, polsijoča Globoko zamrznjeno siva barva iz BMW Individual programa , pa M paket  za 7 tisočakov in pol in cel kup okrasnih, barvnih in funkcionalnih dodatkov, razširi še za 27.206 evrov, skupaj na 104.906 evra.

Tehnični podatki
Motor: ; prostornina - 2993 cm3; moč - 250 kw (340 KM) pri 4400 vrt/min; navor 680 pri 1750-2750 vrt/min;
Prenos: pogon - 4x4; menjalnik - 8-stopenjski, samodejni; zavore - hlajeni koluti spredaj, koluti zadaj; gume -245/45 R20 spredaj, 275/40 R20 zadaj ; obračalni krog - 12,1;
Karoserija:SUV; mere (d/š/v) - 4752 x 1938 x 1621; medosna razdalja - 2864; odmik od tal - 204 mm;
Notranje mere: prtljažnik - 525 l; rezervoar - 68; širina
Mase: masa - 2095 kg; nosilnost - 540 kg; skupna dovoljena masa - 2560 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 4,9 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 250 km/h; gorivo: dizel; poraba WLTP - 7,3 l/100 km; emisije CO2 - 172 - 190;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija