Športna šminka z bogato vsebino in visoko ceno
Toyota CH-R GR Sport
Športna šminka z bogato vsebino in visoko ceno
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
17.01.2022 11:03

Toyotin CH-R mi je že od vstopa na trg sila zanimiv avto, saj so oblikovalci zadeli obliko, njegova zasnova pa omogoča vsestransko uporabo. V luči iskanja širšega kroga kupcev, so mu zdaj namenili še športno oznako GR Sport.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič
Osnovna cena: 33.600
Cena testnega vozila: 36.000
videz
udobje za volanom
nekoliko izboljšane vozne lastnosti
zmogljiv pogonski sklop
visoka poraba pri dinamični vožnji
svetleča trda plastika (poznajo se prstni odtisi)
multimedija ne zna slovensko
visoka končna cena

Takšni poskusi privabljanja in opozarjanja na določene modele v ponudbi pri avtomobilskih znamkah niso nič novega. Vse to že poznamo. Na primer, Hyundai ima N-Line, Volkswagen R-Line, Audi S-Line in še bi lahko naštevali, a vsem je skupni imenovalec isti. Avto mora prinašati dodano vrednost. In to so pred časom »pogruntali« tudi pri Toyoti, ko so na osnovi športnika Yarisa GR Four, na novo zgradili športno linijo modelov z oznako GR Sport. Prva na spisku je bila Corolla, nato CH-R, tema dvema pa se poleti pridružuje še kleni poltovornjak Hilux. In prepričan sem, da se bo ponudba v prihodnje še krepko širila.

Športna šminka z bogato vsebino in visoko ceno

Torej, ali CH-R GR Sport zna prepričati kupca? Na eni strani zagotovo. Toyotini mojstri so mu nekoliko izpilili zunanji videz, z novimi 19-palčnimi platišči in s številnimi dodatki v črni barvi, medtem ko je potniška kabina bogatejša za nekoliko bolj športne sedeže odete v kombinaciji usnja, alkantare in rdeče-belih šivov, prav tako ne gre spregledati niti logotipov GR Sport na več mestih. Prav tako z rdečimi šivi je opremljen tudi usnjen volan. Bistvo novega paketa je tudi ta, da kupcu ponudi bogatejši seznam serijske opreme. In CH-R ga ima, z vsemi aktualnimi varnostnimi asistencami vred. Kot nekakšen nezahteven uporabnik nisem pogrešal ničesar. No ja, morda bi bil čas, da bi se začeli nekoliko bolj resno ukvarjati s prenovo multimedijskega sistema, ki ga počasi najeda zob časa, hkrati pa njegova vsebina še vedno ni dostopna v slovenskem jeziku. Potegnjeno pod črto, počutje za volanom in na sovozniškem sedežu je nadvse udobno, s svojimi 193 centimetri pa sem poskrbel, da bi potniku na zadnji klopi za menoj precej hitro zmanjkalo prostora za kolena. Glede na karoserijsko zasnovo in dejstvo, da ta ne spada med klasične družinske avtomobile, bo 358-litrski prtljažnik zadostil vsakodnevnim potrebam. 

Športna šminka z bogato vsebino in visoko ceno

Testni CH-R GR Sport je bil opremljen z zmogljivejšo verzijo hibridne kombinacije. To pomeni, da je pod sprednjim pokrovom dvolitrski 112-kilovatni bencinski motor, ob njem pa še 80-kilovatni elektromotor. Skupna sistemska moč znaša razmeroma konkretnih 135 kilovatov moči, s pomočjo katerih CH-R na trenutke lahko pokaže nekaj dinamike. A ne gre pričakovati eksplozije moči. E-CVT menjalnik, ki moč preusmerja le na sprednji kolesni par, je s časoma dobil nekaj nadgradenj in siljenje v rdeče polje vrtljajev ni več tako glasno in posledično za voznika moteče. Sploh, ko sem tega križanca vozil uglajeno in umirjeno. Na običajnih zavitih cestah, kjer se z nekaj popravki na vzmetenju in volanskemu mehanizmu pokaže v zanesljivi luči (na trenutke je tudi nekoliko bolj trd od klasičnega brata), me je prepričeval z razmeroma nizko porabo goriva (5,3 litra/100 km). Hkrati ne gre zamolčati dejstva, da na avtocesti zna prilesti do razmeroma visoke hitrosti (omejitev na 180 km/h), a v tem primeru močno trpi poraba. Izračun lahko pokaže povprečje, ki gre tudi čez 9 litrov, in če upoštevam dejstvo, da ima CH-R le 43-litrsko posodo za gorivo, znajo biti postanki na bencinskemu servisu precej pogosti.

Športna šminka z bogato vsebino in visoko ceno

CH-R GR Sport je uvrščen na vrh ponudbe in temu primerno narašča tudi cena. Pregled rednega cenika pokaže, da ta v osnovi stane 33.600€, z nekaj dodatne opreme pa naraste na krepkih 36 tisoč evrov, kar ni poceni. 

Tehnični podatki
dod_E
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija