Prepričljiva vsestranskost
Citroen C3 Aircross Shine 1.2L PureTech 110
Prepričljiva vsestranskost
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
12.02.2022 01:30

Ob enem prvih srečanj s C3 Aircrossom, takrat še prve generacije, sem o njem slišala, da je »ljudski avto«. Nisem točno vedela, kaj naj si ob tem predstavljam, toda po druženju s prenovljeno različico, mi je bolj ali manj jasno, kaj so s tem mislili.

Urša Prosenjak
Osnovna cena: 19.590
Cena testnega vozila: 20.070
prostornost
udobje
razmeroma skromen motor

Citroenov mali križanec C3 Aircross je prišel na svet kot odgovor na zahteve trga, ki je zadnja leta vse bolj naklonjen SUV-jem, ki pa morajo biti dovolj urbanizirani, da so še vedno predvsem namenjeni vsakdanji mestni in medmestni vožnji, ne pa toliko premagovanju brezpotij. Po treh letih je škatlasti Francoz doživel osvežitev.

V svojih prvih treh letih se je dodobra uveljavil med kupci in precej zasenčil svoje posredne predhodnike. Čeprav mu priljubljenost še ni začela upadati, so pri Citroenu vseeno ocenili, da je čas za rahlo stilsko posodobitev. Dimenzije so ostale enake, občutne prenove pa je bil deželen dizajn, predvsem v sprednjem delu, ki ima odločnejše in zrelejše poteze, zlasti po zaslugi novih oblikovno prepoznavnih prednjih luči. Kromani logotip dvojne puščice se je razširil v smeri prednjih LED žarometov, ki omogočata boljšo preglednost in večjo varnost. Prenovljena je tudi okrasna rešetka s povsem novim geometrijskim motivom in novim zaključnim elementom srebrno sive barve z barvitimi vstavki. Pogledano v celoti, je ohranil dovolj podobnosti, da takoj prepoznamo model, hkrati pa jasno pokaže, da je nekoliko mlajši od prve različice.

Prepričljiva vsestranskost

V novi inkarnaciji je dobil priljubljeni križanec tri nove barvne odtenke, eden izmed njih, siva barva Kaki, je krasila tudi našega prijateljčka, popestrili pa so jo poudarki v beli barvi na bočnih delih spodnjega ščitnika sprednjega odbijača, na ohišju zunanjih ogledal in na zadnjem vogalnem steklu. Sicer je na voljo 70 barvnih kombinacij, ki jih sestavimo s pomočjo sedmih različnih barv karoserije, dveh barv strehe in štirih barvnih paketov poudarkov.

Videz potniške kabine in počutje v njej potrjujeta, da gre za utilitaren in vsestranski avto. Položaj sedenja je visok, kot se od križanca pričakuje, kar deloma prispeva k dobri preglednosti. Ostale zasluge za udoben pogled na cesto ima dizajn sprednjega dela, armaturne plošče in stebrička A. Ko že omenjamo udobje – v zadostni meri ga občutimo tako za volanom kot tudi na potniških sedežih, celo na zadnji klopi. Posodobitev bomo opazili tudi v obliki kvalitetnejših materialov in devetpalčnega infotainmenta z novo grafiko, merilniki pa so še vedno analogni.

Prepričljiva vsestranskost

Zaradi škatlaste oblike se C3 Aircross lahko pohvali s solidnim izkoristkom prostora. Prostornost spada med njegove pomembnejše odlike, izrazita je tudi v prtljažnem prostoru. Deljivost zadnje klopi in zložljivost prednjega sopotnikovega sedeža omogočata prevoz zelo dolgih predmetov, prostornino prtljažnika je mogoče z odstranitvijo dvojnega dna z osnovnih 410 litrov povečati na 520, s preklopom zadnje klopi pa celo na 1289 litrov.

O tovorni funkciji sem se prepričala na lastne oči, saj se je ravno v času mojega druženja z Aircrossom primerilo, da je moj najstniški sin potreboval novo posteljo. Prepeljati sem jo morala čez pol Slovenije, najdaljši leseni element je meril več kot 190 cm, prav tolikšna pa je bila tudi dolžina vzmetnice. Pogled na malega križanca mi je prvi hip sicer vzel pogum in skoraj sem že opustila misijo, a ker sem sinu obljubila novo posteljo - in bralci, ki ste tudi starši, veste, da je obljuba otroku resna stvar -, si nisem mogla dovoliti, da bi kar vrgla puško v koruzo. Namesto tega sem zložila zadnjo klop in natovorila vse sestavne dele postelje, vključno z ležiščem. Sovoznikovega sedeža mi niti ni bilo treba zložiti. Nekoliko mi je bila v pomoč tudi moja nižja višina, zaradi katere imam sedež pomaknjen bližje k volanu. Tovor je sicer zavzel ves prtljažni prostor do stropa in mi s tem zastrl pogled skozi zadnjo šipo, vendar je manjkajoč pogled nazaj pri vzvratni vožnji zelo učinkovito nadomestila vzvratna kamera (na katero se rada zanašam tudi takrat, ko ne vozim velikih kosov pohištva).

Prepričljiva vsestranskost

Za pogon skrbi 1,2-litrski bencinski motor z močjo 81 kW, ki sicer do stotice potrebuje 11,2 sekunde, vendar smo do zdaj že zdavnaj ugotovili, da škatlastega prostorneža ne zanima hitrostno izživljanje, niti ne bi to smelo zanimati njegovega voznika. Motor je povezan s šeststopenjskim ročnim menjalnikom, ki s premišljeno izbiro prestav pripomore k zmerni porabi 6 litrov na 100 km. Vožnja je udobna, zasluge za to pa gredo predvsem mehkejšemu podvozju, ki se zelo dobro spopada z neravninami.

Citroen je s C3 Aircrossom nagovoril (in prepričal) širok krog kupcev. V oglatem paketu ponuja odgovore na najpogostejša vprašanja trga – udobje, vsestranskost, uporabnost. Vse to pa je podčrtano še z dostopno ceno. Za osnovno različico pričujočega nivoja opreme Shine je potrebno odšteti 19.590 evrov, v našem primeru pa je ceno zvišalo doplačilo za barvo Kaki, barvni paket Natural White, predpripravo za naknadno montažo rezervnega kolesa in vzvratno kamero, kar je naneslo na končni znesek 20.070 evrov. C3 Aircross morda res ni vznemirljiv avto, v katerega se zaljubiš na prvi pogled, pač pa je kombinacija pohvalnih lastnosti, s katerimi ti kaj hitro in temeljito zleze pod kožo.

Tehnični podatki
Motor: 3, vrstni; prostornina - 1199 cm3; moč - 81 kW (110 KM) pri 5500 vrt/min; navor 205 Nm pri 1750 vrt/min;
Prenos: pogon - spredaj; menjalnik - 6, ročni; zavore - hlajeni diski spredaj, diski zadaj; gume - 205/60R16; obračalni krog - 10,8 m;
Karoserija: 5-vratna, suv/crossover; segment - L (mali SUV); mere (d/š/v) - 4160 mm x 1740 mm x 1597 mm; medosna razdalja - 2604 mm; kolotek spredaj - 1513 mm; kolotek zadaj - 1491 mm; odmik od tal - - mm;
Notranje mere: prtljažnik - 410-1289 l; rezervoar - 45 l; širina notranjosti spredaj - 1430 mm; dolžina sedeža spredaj - 500 mm; višina naslona spredaj - 680 mm; širina notranjosti zadaj - 1410 mm; dolžina sedeža zadaj - 610 mm; višina naslona zadaj - 440 mm;
Mase: masa - 1154 kg; nosilnost - 641 kg; skupna dovoljena masa - 1795 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 11,5 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 190 km/h; gorivo: bencin; poraba WLTP - 5,9 l/100 km; emisije CO2 - 134 g/km;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija