Električna nostalgija
Mini Cooper SE
Električna nostalgija
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
09.03.2022 00:03

Mini Cooper je eden tistih avtomobilov, ki so nesmrtni. Od škatlice za čevlje v šestdesetih do razkošnega primerka 21. stoletja.

Artur Švarc
Osnovna cena: 34.200
Cena testnega vozila: 43.355
videz
tehnična naprednost in povezljivost
cena
(sploh pozimi) majhen doseg

In seveda od litrskega vrstnega štirivaljnika do bencinskih motorjev nove dobe in potem še elektrike. Električni Mini je na svetu že dve leti, doživel pa je manjšo prenovo in preizkus uporabe v zimskih pogojih.

Čeprav meri 3,82 metra, se pravi še vedno pot štiricio, je v notranjosti precej večji kot povedo številke. Tretja generacija Minija je na trgu že 8. leto in 10 let po konceptu 2010 je dobila tudi električni pogon. Navzven se od standardnega primerka ne razlikuje bistveno, razen da ima zaprto masko, zadaj ni izpušne cevi in da je povsod prisotna ikonografija, ki razkazuje elektrifikacijo.

Ob krasni temno modri barvi Island Blue in hipnem vzdevku Modrinček me je pri električarju tokrat navdušila tudi streha, ki se preliva iz vijolične spredaj v modro na sredi in črno na koncu. Saj res, zakaj bi morali biti avtomobili vedno strogo enobarvni ali ločeno večbarvni.

Električna nostalgija

Notranjost je čisto primerna za dva odrasla potnika, medtem ko bo zadaj bolj ali manj sedela le prtljaga ali kak zares majhen otrok. Standardna podoba notranjosti še vedno obsega osrednji zaslon z infotainmentom na sredini. Morda bo nekoč res dovolj drznosti in bo dejansko v celoti okrogel, vseeno pa je grafično dodelan in pregleden. Ostale za voznika potrebne informacije glede dosega, moči delovanja in ostalih sprotnih malenkosti pa so na ovalni »ploščici« za volanom. Pred voznikom je tudi projekcijski zaslon, ki pa je za moje spoznanje prenizek in vse prikazuje na motornem pokrovu, čeprav mojih 186 centimetrov ni tako nestandardno velikih. V višino, se razume.

Električni Mini ima 135-kiilovatni elektromotor z 270 Nm navora, kar je po svoje minimum ob izdatnejši teži. Do stotice malček skoči v 7,3 sekunde, končna hitrost je omejena na 150 kilometrov na uro. Za hrambo elektronov so mu namenili 32,6-kilovatno baterijo, ki po WLTP zadošča za 270 kilometrov, kar bi poleti ob idealnih pogojih še nekako šlo, v zimskih razmerah in hladnem februarskem vremenu pri ničli, pa absolutno ne. Ker z omejenim dosegom nima smisla razmišljati o daljših potovanjih, je bil takoj omejen zgolj na mestno uporabo v prestolnici.Povprečna poraba na testu z gretjem ta zadnje? 21,9 kWh.

Električna nostalgija

Z enim polnjenjem je baterija zadostovala za 110 kilometrov, v resnici pa še nekaj manj, če bi ves čas uporabljal ogrevanje sedežev. Nenazadnje, zima je, mraz, globoka gaz in še ogrevanje. Zakaj ne bi? K sreči potovalni računalnik zelo natančno ve, kje smo in kaj smo in koliko smo še do priklopa na kabel ali pešačenja. Za zagon pretaknemo pilotsko stikalo na dnu sredinske konzole, ki je tokrat obarvano žabje rumeno (drugače je rdeče) v maniri elektrike, v štartu pa je sistem nastavljen na zelo izdatno regeneracijo. Da, z njo lahko avto z malo vaje vozite tudi brez stopalke za zavoro, še en pritisk na isti gumb pa stvar normalizira, a je potem rekuperacije nekaj manj.

Polnjenje je omogočeno do 50 kW na hitri polnilnici, kako hitro pa bo baterija polna, pa je odvisno tudi spet – od zunanje temperature, ob mrazu se ustrezno podaljša.

Električna nostalgija

Navduši seveda električni pogon za izrazite pospeške – tu se lastniku črnega Mercedesa AMG še enkrat opravičujem, da je avto doma potisnil v prvi jarek – pri legi pa se pozna 1400 kilogramov teže, kar glede na baterije še vedno v rangu podobnih malce večjih bencinarjev. Za zabavo in tehnično osmiselnost skrbi tudi napredni infotainment in povezljivost, druga plat te zgodbe pa sta seveda že omenjeni doseg in cena. Osnovna cena SE je 34.200 evrov, na to pa v primeru našega testnega Modrinčka dodajte še temnejša stekla (317€), ozvočenje Harman Kaardon (844€), paket Comfort Plus (1372€), paket Driver Assistance Plus(1794€) in električno navdahnjene dodatke Mini Electric za 3271 evrov. Navigacija vzame še dodatnih 950 evrov, uvoznik pa je dodal še štiri leta servisiranja (354€) in 3 leta popravil (253€). Skupaj za 9.155 evrov dodatkov, skupaj torej 43.355 evrov.

Tehnični podatki
dod_E
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija