Tisti drugi Yaris
Toyota Yaris Cross 1.5 VVT-i Hybrid Premiere 4WD
Tisti drugi Yaris
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
05.04.2022 22:26

Če je bil Yaris do zdaj tisti prepoznavni in oboževani malček z japonskim podpisom, se je nekje tiho in iz ozadja pojavil superlativ z dodatno oznako Cross.

Artur Švarc
Osnovna cena: 30.350
Cena testnega vozila: 32.850
zanmiva in nenavadna pojava
nizka poraba
oprema
možnost štirikolesnega pogona
cena
postavljenost nekaterih stikalm pogojna uporabnost štirikolesnega pogona
majhen prtljažnik

»Bejž stran!« je rekel novi Yaris Cross in pokazal svojo podobo. In vse ostalo, kar danes kupec v tem velikostnem razredu želi – višje sedenje, povišano podvozje, če se bo slučajno zapeljal na kak makadam na sprehod po travnikih in seveda dizajn, ki ga bodo zavidali sosedje. Recept pravzaprav ni nov, saj je Toyota s podobnim poskusom z imenom Urban Cruiser enkrat že poskusila. Zakaj je avto hitro izginil, vedo le sami. Kakorkoli, z običajnim »srčkanim« Yarisom si deli platformo in ime, obraz pa je enak kot pri kakem odpadniškem liku v japonskih anime risankah. Z ojačanimi kolesnimi loki, ostro in na pogled jezno, pokonci postavljeno masko in udarnimi lučmi spredaj in rahlo po vzoru večjega RAV4 zaključenem zadku sporoča le eno samo besedo – brezkompromisno.

Tisti drugi Yaris

Notranjost je pravzaprav še vedno tipičen izdelek svoje znamke. Infotainment, rahlo bolj sodoben in bolj logičen, pod njim odlagalna polička, pa ročno nastavljiva klimatska naprava in cel kup gumbov za ogrevanje sedežev in nadzor spusta. Nič kaj drugačna ni zgodba na volanu s kake 20 gumbi, ki so oblikovno ostali vsaj desetletje nazaj – ko gre za estetski vložek, konkurenca tu prednjači, je pa vse na svojem mestu. Še najbolj moteč je nabor gumbov levo pod volanom – vklop samodejnih dolgih luči sicer ni nekaj, kar bi pritiskali večkrat na dan, je pa tu ogrevanje volana in odpiranje prtljažnika. Zakaj moteč? Sklop je postavljen tako nizko, da je v mojem primeru bližje gležnjem kot kolenu, za ogrevanje volana (kjer je ogrevan le del in ne cel obroča), pa je tako potrebna rahla akrobacija.

Tisti drugi Yaris

Doba digitalizacije se kaže pri delno digitalnem merilniku na sredi, ob njem so še vedno klasični prikazovalniki količine goriva in temperature hladilne tekočine – osrednji zaslonček prav tako potrebuje nekaj prilagajanja uporabnika, preden bo ta enostavno našel ključne podatke.

V premierni izdaji Premiere so bili sedeži odeti v usnje. Ergonomski del voznika in sovoznika je na zelo visoki ravni, je pa potem prostora zadaj vseeno le še za odtenek. Velik del armaturke ima še vedno precej povprečno, morda bolj trpežno, pa zato očem ne tako všečno trdo plastiko. Japonska filozofija je bila vedno nekoliko drugačna od razvajenega razmišljanja na tem prostoru. Prtljažnika zadaj je z 295 bolj za vzorec, sploh v štirikolesno gnani različici, ki odžre 70 litrov v dnu, kjer se nahaja elektromotor.

Tisti drugi Yaris

No, prav opcija štirikolesnega pogona pri Yaris Crossu je zanimiva možnost, ki bi znala prepričati koga, ki pri tovrstnem avtu išče dodaten oprijem in varnost. A s sodobnimi trendi in idejami gredo v korak tudi pri Toyoti in tako zadnji kolesi poganja le ubožen elektromotorček z močjo 3,9 kW, ki se napaja iz skupne električne produkcije sprednjega hibridnega sklopa. Ta je sestavljen iz 1,5-litrskega trivaljnika z 68 kW (92 KM) in 120 Nm, ki mu družbo dela še elektromotor z 59 kW (80 KM) in 141 Nm. Skupna moč je deklarirana na 85 kW (115 KM), na sprednji kolesni par pa vse skupaj gre preko brezstopenjskega CVT menjalnika, ki poskrbi, da bo uporabnik hitro sprejel bolj varčno naravnanost vožnje in manj iskanj po dinamiki.

Običajni Yaris Cross brez hibridnega dodatka z enakim motorjem premore celo 92 kW (125 KM), zato je izbira hibrida pač stvar osebne prepričanosti.

No, zadnji pogon s petimi konjiči je tam zadaj priročen, da pomaga pri speljevanju v snegu, vožnji po bolj razmočeni cesti ali čez kake za odtenek bolj resne ovire kot so ležeči policaji, sploh ker navor 53 Nm vendarle ni zanemarljiv (in pove, da kilovati niso vse), moč tam zadaj »in vendar se vrti« pa je seveda premalo, da bi rekli, da gre za čistokrvni 4x4, ki bo omogočal rezanje sira na od dežja opranih ovinkih. In ja, dodatek tam zadaj pri Toyoti zaračunajo dodatnih 2500 evrov, sama konfiguracija pa doda še 90 kilogramov k masi avtomobila.

Yaris Cross ima v družini neposrednega in zelo podobnega konkurenta. Nekoliko starejši CH-R je v mnogočem podoben Crossu, razlikujeta se v segmentu in platformi (CH-R uporablja GA-C iz segmenta višje in 1,8-litrski motor), dimenzijsko pa se komajda razlikujeta za 19 centimetrov. Tehnično je CH-R nekoliko starejši, ponuja pa nekaj več udobja in uglajenosti kot Yaris Cross in se - glede na to, da je razred višje, tudi bolje pelje. Toyota je z Yaris Crossom še enkrat naslovila kupce v segmentu, kjer vladata Peugeot 2008 in Renault Captur. Še enkrat zato, ker kot rečeno, so segment izumili sami z Urban Cruiserjem, ki pa je bil avto, ki je bil malce pred svojim časom. Yaris Cross je zdaj s svojo pojavo vzbudil potrebno zanimanje. 

Občutek, da je Yarisov mlajši brat malce buckast, je na mestu, ni pa niti slabo, ker vendarle gre za avto, ki se ne boji cest, kjer je asfalt starejši od dveh let ali pa ga sploh ni. Večina uporabnikov Yarisa Cross v te »izvenmestne ekstreme« niti ne bo zahajala, bo pa hvaležna za robustnost in pojavnost.

Tisti drugi Yaris

V elektroniko izvedbe Premiere so naložili praktično vse, kar si ta hip pri Toyoti lahko zamisliš. Nadzor za prečni promet zadaj je enkrat rešil zadek rumenega križanca, ki je komajda pokukal izza kombija, spet drugič pa je trikrat trmasto zavrl, čeprav za avtom ni bilo niti preveč hranjenega mačka. Večina kupcev Yaris Crossa, in teh ne bo malo, zagotovo, ne bo posegla po tej opremi niti po hibridu, pogojno še z dodatkom štirikolesnega pogona, sploh, ker je hibridnež, ki se ga z lahkoto pelje tudi pot petimi litri porabe, s štirikolesnim pogonom postavljen kar na 33 tisočakov. Običajni 1,5-litrski motorček z več moči in šeststopenjskim ročnim pogonom je skoraj 10 tisočakov cenejši. Osnovni hibrid Premiere vzame 30.350 evrov, še 2500 evrov pa električni pogonski pomočnik tam zadaj, skupaj 32.850 evrov.

Tehnični podatki
dod_E
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija