Pester nabor manjših avtomobilov med 15 in 20 tisočaki
PRIMA test – avtomobili razreda B
Pester nabor manjših avtomobilov med 15 in 20 tisočaki
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
15.04.2022 01:25

Nekoč izjemno priljubljen razred avtomobilov med kupci je v zadnjem desetletju precej zaznamoval prihod križancev. A kljub temu še vedno predstavljajo pomemben delež celotne prodaje v Sloveniji, zato smo jih vzeli pod drobnogled.

Peter Pirkovič Prima
Osnovna cena: xx
Cena testnega vozila: xx
xx
xx

Po lanskem jesenskem Prima testu, ko smo podrobno spoznavali male premijske SUV predstavnike, smo pred kratkim na kup zbrali kar 13 avtomobilov različnih avtomobilskih znamk razreda B, katere končna cena je nižja od 20 tisočakov, ti pa hkrati ponujajo še vedno dovolj prostora, udobja in napredne tehnike, da se določen del kupcev zanje odloča morda tudi za prvi avtomobil. V nabor avtomobilov smo izbrali kakopak najbolj aktualne predstavnike avtomobilskih znamk, ki so na našemu trgu, jih podrobneje preskusili, preverili prodajne procese in ocenili, kaj ponujajo kupcu, ko so ti naposled v garaži. Pregled prodajne statistike je v teh časih zaznamovan z omejeno produkcijo tovarn po vsem svetu. Avtomobili tako tega kot vseh drugih segmentov dobesedno kapljajo v države. Letos so v statističnih podatkih zabeležili dobrih 2100 registriranih vozil razreda B, kar jih uvršča na drugo mesto po priljubljenosti med kupci. 

Pester nabor manjših avtomobilov med 15 in 20 tisočaki

Prima test smo: Avtomanija, Primorske novice, oddaja Volan, Avtomobilizem, Siol Avtomoto, Avtofokus, Finance in Žurnal24.

V ožji izbor modelov smo izbrali Renaulta Clia, Ford Fiesto, Hyundaia i20, Škodo Fabio, MItsubishija Space Starja, Nissana Micro, Dacio Sandero, Opel Corso, Peugeota 208, Citroena C3, Seata Ibizo, Volkswagna Pola in Toyoto Yaris. Potrebe kupcev in ponudba proizvajalcev se je v zadnjem času precej spremenila, zato smo izbrali različice vozil, ki so slovenskim kupcem najbližje. Vsi testni avtomobili so bili opremljeni z bencinskimi trivaljnimi motorji, v kombinaciji z ročnim menjalnikom in s srednjim paketom opreme. Tudi tokrat poudarjamo, da s točkovanjem sicer res izberemo končnega zmagovalca, a ima vsak model svoje adute za nagovarjanje kupcev. Kupci v tem razredu imajo zelo različne potrebe in nenazadnje tudi pričakovanja.

Pester nabor manjših avtomobilov med 15 in 20 tisočaki

Obiskali smo prodajne salone

Da bi dobili čim bolj nazoren vpogled v prodajni proces, se je del ekipe odpravil v naključne prodajne salone omenjenih avtomobilskih znamk. Glede vseh avtomobilov, ki smo jih preskusili, vsi v en glas bolj ali manj potrjujejo, da gre za zelo široko skupino kupcev. To so lahko vozniki začetniki ali pa gre za drugi oziroma tretji avto v družini, medtem, ko so se starejši uporabniki večinoma preusmerili v križance istega dimenzijskega razreda. Čeprav so ti dražji, je poglavitni razlog v tem, da križanci ponujajo višji položaj sedenja. Vsi avtomobili, ki smo jih preskusili, so bili cenovno pozicionirani med 15 in 20 tisočaki, saj smo od trgovcev zahtevali ponudbo za gotovinski nakup vozila. Poudariti velja, da bi si ceno pri nekaterih še nekoliko znižali, če bi upoštevali nakup preko financiranja.  

Pester nabor manjših avtomobilov med 15 in 20 tisočaki

Izvedeli smo, da kupci teh avtomobilov v prodajne salone prihajajo dobro pripravljeni, saj večino informacij pridobijo s spleta, kjer uvozniki bolj ali manj dobro skrbijo za ažurno informiranje (cenovni konfiguratorji in zaloga). Ko gre za opremo v avtomobilu, največkrat izrazijo željo po električnem pomiku stekel, nastavitvi in ogrevanju zunanjih ogledal, klimatski napravi, parkirnih senzorjih, kameri za pomoč pri parkiranju, LED žarometih in asistenčnih sistemih. Slednji so povečini del različnih paketov oziroma, zato se po mnenju prodajnih svetovalcev namreč manj odločajo za nakup opcij aktivne varnosti, razen kadar so del širšega paketa, ki po možnosti vključuje tudi pomembnejše elemente udobja. Pri cenovni primerjavi velja izpostaviti Volkswagnovega Pola, ki je z obširnim vstopnim paketom dvignil lestvico serijske opreme. Seveda, nikakor ne zaostajajo tudi drugi tekmeci. Toyota Yaris, Renault Clio, Nissan Micra, Hyundai i20 so zelo celovito opremljeni pri srednjih oziroma višjih paketih opreme, kar pomeni, da ima kupec precej omejen izbor dodatne doplačljive opreme.  

Pester nabor manjših avtomobilov med 15 in 20 tisočaki

Kot že omenjeno, vsi avtomobili so bili cenovno uvrščeni med 15 in 20 tisočaki, a kasnejši izračun je pokazal, da je začetna cena v povprečju znašala nekaj več kot 17.500 evrov, medtem ko je po prištevanju dodatkov (od kovinske barve do stroškov priprave, transporta in vključenih opcij) poskočila na skoraj 18.900 evrov. Pri nakupu takšnega avtomobila je dobro preveriti, kako velik je popust na končno ceno. No, tega ne ponujajo vse znamke. Razpon popustov je znašal od 0 do 2500 evrov in je bil v določeni meri povezan tudi z razpoložljivostjo ali rokom dobave novih vozil. Najprej epidemija in nato še pomanjkanja polprevodnikov. To je povsem spreobrnilo avtomobilski posel v zadnjih dveh letih, zato so trgovci v izjemno zahtevnem obdobju. Nihče ne zna natančno napovedati dobavnih rokov, je pa dolžina teh velikokrat odvisna od izbire določene opreme. Na primer, parkirni senzorji. Z izjemo Ford Fieste, kjer je trenutno onemogočeno naročanje (predvidoma do konca aprila), imajo vse znamke vsaj nekaj avtomobilov na zalogi ali na poti iz tovarn. Dobavni roki za individualna naročila strank pa so precej različni, od dveh do štirih mesecev (Škoda Fabia, Renault Clio, Toyta Yaris, Citroen C3), do zmerno podaljšanih v okviru pet do osem mesecev (Opel Corsa, Peugeot 208, Dacia Sandero, Hyundai i20, Volkswagen Polo, Nissan Micra, Seat Ibiza).

Ob upoštevanju veljavnih popustov na gotovinski nakup je povprečna cena ponovno padla na izhodiščno raven. Izračun je pokazal, da je ta malenkost pod 17.700 evrov. 

 

 

 

Pester nabor manjših avtomobilov med 15 in 20 tisočaki

Prostornost, udobje in uporabna oprema

Vsi avtomobili tega razreda so se iz generacije v generacijo dimenzijsko povečevali in v zdajšnjih izdajah v dolžino merijo v povprečju štiri metre (izjema je Mitsubishi Space Star, ki meri 3,8 metra), kar pomembno vpliva na prostornost potniške kabine. Na primer, zanimalo nas je počutje na zadnji klopi. Ugotovili smo, da je za odrasle osebe pri večini avtomobilov prostornost sprejemljiva, a vseeno se opazijo razlike. Izstopali so Hyundai i20 in Seat Ibiza, prav tako tudi Dacia Sandero in Volkswagen Polo. Ostali avtomobili so bili na meji sprejemljivega, kar pomeni zadovoljivo prostornost za krajše vožnje. Najmanj prostora v tem delu nudijo Nissan Micra, Opel Corsa in Renault Clio. Pri otroških sedežih smo zaznali pomembne razlike. Niti ne toliko pri nameščanju sedežev, kjer so imeli vsi avtomobili dokaj sprejemljiva in dostopna sidrišča. Najbolj priročno nameščanje imajo VW Polo, Toyota Yaris, Škoda Fabia in Renault Clio, kjer je poseben plastičen utor za lažji dostop. Pomemben faktor pri nameščanju otroških sedežev je tudi v dostopu oziroma kotu odpiranja vrat. Tu so bile razlike ponekod velike. V pozitivnem smislu izstopa Dacia Sandero, kjer so vrata velika in enako tudi kot odpiranja, medtem ko imajo Yaris, 208 in Corsa rahlo omejen dostop s sedežem na zadnjo klop zaradi manjših dimenzij vrat, obenem pa imata Peugeot in Opel dodaten karoserijski rob, ki še zmanjšuje odprtino vrat. V vseh avtomobilih smo pogrešali odprtino za smuči, le Škoda Fabia je imela zadaj kot edina prezračevalno režo.

Pester nabor manjših avtomobilov med 15 in 20 tisočaki

O potniški kabini bomo v prihodnjih dneh še nekoliko bolj podrobneje pisali.

 

V vseh avtomobilih smo preverili potniško kabino in pri večini ugotovili, da imajo urejeno dobro ergonomijo, izbor materialov je raznolik – trda in mehka plastika ter tkanina. Prav tako se med seboj razlikujejo sedeži, ki so ponekod udobno mehki (Citroen C3) ali pa pretrdi ter ne najbolj udobni (Mitsubishi Space Star). Vsi avtomobili imajo bolj ali manj dobro urejena odlagalna mesta in primerljivo velike prtljažnike. Najmanjšega ima Space Star (209 litrov), največji pa je v Fabiji (380 litrov). A ni vse v litrih. Meritve so pokazale, da imata po dolžini najdaljši prtljažnik Dacia Sandero in Škoda Fabia, ima pa češki predstavnik skupaj s Toyoto Yaris tudi najnižji nakladalni rob. V tem delu ponovno izstopa Sandero, ki ima za kar deset centimetrov višji rob kot prej omenjena avtomobila. Pri treh avtomobilih, to so Hyundai i20, Renault Clio in Škoda Fabia, smo izmerili več kot en meter široko odprtino prtljažnika, kar močno olajša natovarjanje večjih predmetov, uporabno dvojno dno pa smo določili pri modelih i20, Space Starju, Ibizi in Polu. V vse prtljažnike smo zložili isto število torb, pri nekaterih pa je ostalo še nekaj dodatnega neizkoriščenega prostora, zato smo pri ocenjevanju zlaganja največ točk namenili Hyundaiju i20, Renaultu Cliu, Škodi Fabiji, najmanj pa Mitsubishiju Spacestarju, Ford Fiesti, Opel Corsi, Peugeotu 208 in Toyoti Yarisu. 

Pester nabor manjših avtomobilov med 15 in 20 tisočaki

Multimedijska oprema je pri teh avtomobilih lahko tako dobra kot pri avtomobilih višjega cenovnega razreda. Dejstvo je, da so tudi najmanjši deležni digitalizacije, pa čeprav je ta večinoma na seznamih dodatne opreme. Ugotovili smo, da je avto tega razreda s srednjo opremo opremljen s 7- ali 8-palčnim osrednjim zaslonom, ponekod so na voljo tudi več kot 10-palčni zasloni. Pri večjih zaslonih pridejo tudi dodatne funkcionalnosti, kot je na primer navigacijski sistem s podatki v živo, večina pa jih podpira povezljivost preko Android Auto ali Car Play, v določenih primerih pa lahko preko aplikacije na telefonu avto odklepamo in zaklepamo, nalagamo vnaprej določeno navigacijo ali preverjamo lokacijo vozila. Pozitivno smo ocenili možnost uravnavanja glasnosti s fizičnim gumbom, preverili smo USB priključke, hitrost programskega vmesnika, logičnost menijev, uporabnost glasovnega upravljanja, prav tako smo ugotovili, da je pri modelih avtomobilskih znamk Škoda, Volkswagen, Seat, Toyota, Hyundai in tudi Dacia omogočena povezava pametnega telefona brez dodatnega kablovja. Največ točk smo tem delu namenili Hyundaiju i20, ki se ponaša z najbolj celovitim in prepričljivim paketom pomagal in zaslonov. Edina kritika leti na to, da še ne pozna slovenskega jezika. Odlični so tudi Polo, Fabia in malenkost zadaj je Ibiza, omembe vredni so tudi Yaris in Clio, medtem ko so pri Corsi, 208 in Fiesti potrebni že konkretni kompromisi. Pri Sanderu se izkaže, da ta ponuja osnove, a so te pravzaprav tehnično zelo spodobno zamišljene, rahlo zastarelo tehnologijo pa imata vgrajeno Micra in Space Star.

Pester nabor manjših avtomobilov med 15 in 20 tisočaki

Preverili smo tudi, kako je z naborom asistenčnih sistemov. Pri tem so se pokazale nekatere razlike, saj so nekateri avtomobili novejši, drugi pa z daljšim stažem na trgu. Večina najbolj prepoznavnih varnostnih asistenc sicer avtomobili imajo, a so ti pogojeni z določenimi paketi oprem (praviloma najbogatejši) oziroma je vgradnja pogojena s krizo polprevodnikov, kar pomeni, da so jih trgovci začasno črtali iz ponudbe. Aktivni tempomat je pri Peugeotu 208 na voljo zgolj pri najdražjemu paketu opreme, medtem ko parkirnih senzorjev pri Citroenu C3 trenutno ni možno naročiti. Na področju varnostnih asistenc imajo skoraj vsi na voljo osnovne izvedbe sistema za samodejno zaviranje v sili, ki prepoznava avtomobile in pešce, ne pa tudi kolesarjev. Na primer, Dacia Sandero vidi vozila, pešcev pa ne. Na voljo so tudi sistem za ohranjanje voznega pasu, pomoč pri speljevanju, opozorilo na utrujenost in celo serijsko vgrajeni radarski tempomat. Pri nekaterih modelih smo med plačljivimi dodatki pogrešali sistem za opozorilo vozila v mrtvem kotu in sistem za opozorilo na prečni promet pri vzvratni vožnji. Ugotovili smo, da je pri Fiesti potrebno sistem AEB doplačati (paket 90 €), pri nakupu Clia pa omogočajo možnost, da se omenjenemu sistemu odpoveš, privarčuješ 300 evrov, avto pa bo v tem primeru prej sestavljen in predan kupcu. Spet na drugi strani Hyundai pri i20 ponuja izboljšan sistem AEB, ki deluje tudi v križiščih, kar smo doslej poznali le pri premijskih avtomobilih, medtem ko Mitsubishi Space Star od asistenčnih sistemov pozna pomoč za speljevanje z mesta, tempomat ter sistema za samodejno zaviranje v sili in za ohranjanje vozila na voznem pasu. Zadnja dva sta serijsko na voljo le pri najdražjem paketu opreme, ločeno pa ju ni možno izbirati. Omeniti velja še to, da LED žarometi v tem razredu še niso povsem samoumevni, čeprav določene znamke ponujajo tudi že matrične LED žaromete, sistem za samodejni preklop snopa žarometov je pri večini na seznamu za doplačilo, kakovost slike kamere na zadku pa je zelo različna. Najslabše so ocenjeni izdelki proizvajalcev Peugeot, Citroen in Opel, med boljše pa štejemo avtomobile znamk Hyundai, Renault, Nissan, Volkswagen, Škoda in Seat. 

Pester nabor manjših avtomobilov med 15 in 20 tisočaki

Poraba goriva in slalom med stožci

Pomemben faktor pri nakupu avtomobila tega razreda je nedvomno tudi izbira motorja. Dizelskih motorjev pri teh avtomobilih skorajda ni več na voljo, čeprav se v cenikih tu in tam še najde možnost izbire. Omeniti velja, da imajo nekateri (Toyota Yaris, Hyundai i20, Renault Clio, Peugeot 208, Opel Corsa) tudi blago-hibridne, hibridne ali električne pogone, a smo za na preskus izbrali le najbolj priljubljene bencinsko gnane različice. Prav vsi so bili trivaljniki, v kombinaciji z ročnimi menjalniki. Da bi preverili realno porabo, smo se odpravili na 127 kilometrov dolg testni krog. 28 kilometrov smo prevozili v mestu, približno 40 kilometrov je bilo avtoceste, 30 kilometrov smo vozili varčno na podeželskih cestah in še 30 kilometrov nekoliko bolj dinamično. Z najbolj varčno porabo se je izkazal Mitsubishijev Space Star, ki je v povprečju porabil 5,4 litra goriva na sto prevoženih kilometrov. Le deciliter več sta potrošila Seat Ibiza in Ford Fiesta. Pod mejo šestih litrov so se uvrstili še Volkswagen Polo (5,6 litra), Škoda Fabia in Dacia Sandero (oba 5,7 litra) ter Citroen C3 in Toyota Yaris (oba 5,9 litra). Natanko šest litrov je izračun pokazal pri Peugeotu 208, Hyundai i20 je v poprečju porabil 6,1 litra in Opel Corsa 6,2 litra goriva, medtem ko smo pri Renault Cliu in Nissan Micri beležili porabo 6,3 litra na sto kilometrov. V obdobju preskusa smo vseh trinajst modelov zapeljali med stožce na poligonu varne vožnje na Vranskem. Naprej na slalom med stožci, nato pa losov preskus. Med izjemno zanesljive pri obeh preskusih uvrščamo Toyoto Yarisa, Škodo Fabio, Hyundaija i20, Ford Fiesto in Volkswagna Pola. Pri omenjenih smo opazili, da imajo zelo dobre nastavitve podvozja in volanskega mehanizma, ki vozniku dajo največ povratnih informacij. Dobro se odrežeta tudi Renault Clio, Dacia Sandero, Peugeot 208 pa Opel Corsa, najmanj zanesljiv med stožci pa se je izkazal Mitsubishi Space Star.  

 

Kateremu smo namenili največ točk?

Kot vsakič do zdaj smo ocene dodelili v več kot 30 ocenjevalnih postavkah, ki smo jih predhodno določili. Največji del pripadel uporabnosti, ceni, pogonskemu sklopu, podvozju in asistenčnim sistemom, del ocenjevanja pa smo določili novinarji, kjer smo ocenjevali videz, počutje za volanom, posebnost na cesti, prepričljivost celotnega paketa in faktor X. 

Pester nabor manjših avtomobilov med 15 in 20 tisočaki

Najvišje število točk je prejel Hyundai i20, ki je s tem tudi zmagovalec tega Prima testa. Dominiral je kar v treh kategorijah in sicer pri uporabnosti, asistenčnih sistemih in v kategoriji, kjer točke podeljujejo vsi zbrani novinarji. Za njim sta se uvrstila Škoda Fabia in Volkswagen Polo, pa Seat Ibiza in Renault Clio na petem mestu. V zlato sredino se je uvrstila tudi Dacia Sandero, ki je na primer največ točk prejela v kategoriji cen, servisov in zavarovanja. Na zadnje mesto smo postavili Mitsubishi Space Starja. Je najstarejši od vseh in temu primerno nazaduje na mnogih področjih, ne pa tudi pri ceni, kjer sta bila z Dacio Sandero najcenejša. Hkrati pa je Mitsubishi eden od dveh proizvajalcev (poleg Volkswagna), ki trenutno za Space Starja ne ponuja nikakršnega popusta. 

Pester nabor manjših avtomobilov med 15 in 20 tisočaki

 

Pester nabor manjših avtomobilov med 15 in 20 tisočaki

Tehnični podatki
dod_E
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija