Kljub osnovi zelo prepričljiv paket
Seat Arona 1.0 Style DSG
Kljub osnovi zelo prepričljiv paket
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
11.05.2022 13:31

Prenovljena Arona s spodnjega dela cenika, z litrskim trivaljnikom in samodejnim sedemstopenjskim menjalnikom nikakor ni slaba kombinacija, saj se končna cena lahko zniža na dvajset tisoč evrov. Zato je ta avto potencialno zanimiv za širok krog kupcev.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič
Osnovna cena: 21.750
Cena testnega vozila: 21.750
kljub osnovni verziji dovolj dobro opremljena
motor
vozne lastnosti
uporaben prtljažnik
multimedija v slovenskem jeziku
LED žarometi serijsko
DSG menjalnik na mestu ali ob dinamični vožnji
kljukice za vrečke v prtljažniku
oprijem hrbta na sprednjih sedežih

Najmanjši križanci so v zadnjih letih postali izjemno zanimivi, saj je ta segment zelo številčen, hkrati pa je opazen trend, da v ta razred prehajajo kupci, ki so prej vozili manjše avtomobile razreda B kot je na primer Ibiza. Tudi ta je bila prav tako deležna rahle prenove. V zadnjem Prima testu smo v pogovorih s trgovci ugotavljali, da je pri mnogih kupcih ključni vzrok za izbor takšnega avtomobila v večini primerov zgolj eden - višji položaj sedenja. 

Kljub osnovi zelo prepričljiv paket

Arona, ki je izdelana na znani MQB platformi (to si je delila z bratrancema T-Crossom in Kamiqom), je v prodajne salone pripeljala v letu 2017, po dobrih štirih letih pa je bil čas za nekaj najbolj nujnih popravkov. Z vidika zunanjosti so spremembe opazne na sprednjem delu, kjer so ji oblikovalci narisali odbijač z novo postavitvijo okroglih meglenk, na seznamu serijske opreme pa sta žarometa z LED tehnologijo. Zunanja osvežitev prinaša še izpostavljeno ime avtomobila na spodnjem delu prtljažnih vrat in rahlo oblikovno osvežen zadnji odbijač.

Kljub osnovi zelo prepričljiv paket

Kljub dejstvu, da paket Style spada v začetni del cenika, kjer je serijske opreme manj, potniška kabina ne razočara. Izbor materialov je dober, sprednja sedeža sta dovolj udobna in nastavljiva v več smeri, sem pa pri njiju pogrešal malce več hrbtne opore. Opazno nov je usnjen volan, ki ima nameščenih nekaj stikal za upravljanje različnih sistemov, hkrati pa ta omogoča nastavitev po višini in globini. Težav z idealno nastavitvijo položaja za volanom ne bo. Digitalizacija je v pri tem modelu omejena zgolj na osrednji 8,25-palčni zaslon na dotik, ki je skoraj v celoti v slovenskem jeziku in med drugim omogoča prikaz vseh potovalnih podatkov, poslušanje radia preko digitalnih frekvenc ali povezovanje mobilnih telefonov z možnostjo zrcaljenja vsebin na zaslon. Omembe vreden je tudi podatek za tiste bolj napredne, da je preko aplikacije za pametne telefone (Seat Connect) možno na daljavo vzpostaviti stik z vozilom ter preverjati izbrane informacije. 

Kljub osnovi zelo prepričljiv paket

Na zadnji klopi bodo morda najmanj uživali odrasli potniki, najbolj pa zagotovo otroci. Zanje bo prostora za kolena vselej dovolj, se je pa potrebno malce bolj namučiti pri iskanju Isofix pritrdišča, ki je skrit za tkaninasto oblogo sedeža. Glede na velikost vozila je prtljažnik z okroglimi 400 litri dovolj velik za vsakdanjo rabo oziroma za daljše potovanje, če potujeta dva. Testni avto je bil dodatno opremljen še s pomično predelno polico, s katero sem si lahko ustvaril manjši, a dobro skrit odlagalni prostor, oziroma ravno dno vse do sprednjih sedežev, v primeru preklopa naslona zadnje klopi. Tovarniški podatki pravijo, da v takšnem primeru prtljažni prostor meri 1280 litrov. Moteče je dejstvo, da so zanke za obešanje vrečk iz trgovine postavljene pregloboko v prostor in da so te del celotne plastične obloge. 

Kljub osnovi zelo prepričljiv paket

Arona se pelje živahno. Litrski trivaljnik z 81 kilovati se zdi kar dobro navit, saj mu sapa še zdaleč ne poide tako hitro. Avtomatika, ki prenos moči izvaja na sprednji kolesni par, zgledno sodeluje do trenutka, ko božam stopalko za plin. V tem primeru krepko pod šest litrov pade tudi povprečna poraba goriva, ne glede na to, da izbire režimov vožnje ta kombinacija nima na voljo. Ko je potreben nekoliko bolj dinamični način vožnje se menjalnik včasih izkaže za precej neodločnega. A glej ga zlomka, sedemstopenjska avtomatika je edina možna opcija v primeru paketa Style. S skoraj 18-centimetrskim odmikom karoserije od tal se Arona z lahkoto poda tudi na makadam. Nenazadnje je ta opremljena z elektronsko zaporo diferenciala (XDS), s čimer se povišuje suverenost vožnje tudi na asfaltnih površinah. Pravzaprav brez pripomb. 

Kljub osnovi zelo prepričljiv paket

Ne glede na dejstvo, da sem nekaj stvari pri Aroni vendarle pogrešal, da sem zagon motorja vedno opravljal s pomočjo ključa in da so bili namesto digitalnih merilnikov nameščeni klasični analogni merilnik, Arona s paketom Style še vedno predstavlja dober paket za zmerno in dostopno ceno. Ta v primeru nakupa preko financiranja znaša okrog 20 tisočakov. 

Tehnični podatki
dod_E
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija