Elektromobilnost kot jo razumejo v nemškem koncernu
Znamka Moon
Elektromobilnost kot jo razumejo v nemškem koncernu
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
05.11.2022 01:21

Minevajo tri leta od vzpostavitve znamke Moon v Sloveniji, ki uporabnikom električnih vozil pretežno iz Volkswagnovega koncerna ponuja rešitve glede polnjenja. Od tedaj do danes se je marsikaj spremenilo.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič in Moon

Danilo Ferjančič, prvi mož podjetja Porsche Slovenija, ki trži omenjeno blagovno znamko Moon, pravi, da so usmerjeni k temu, da kupcem ponujajo lažji vstop v svet elektromobilnosti. Baterijska vozila so zgodovinski odgovor in znanilci pomembnih sprememb na avtomobilskem področju in cilj celotne skupine Volkswagen je postati vodilni ponudnik električne in digitalizirane mobilnosti. Vendar ta preboj elektrike v še ni tako intenziven kot je bilo pričakovati ob začetkih elektrike v avtomobilih, a ne glede na to je Ferjančič prepričan, da je to edina prava pot v prihodnost in da morajo biti na spremembe pripravljeni. V Sloveniji statistika kaže, da električni avtomobili predstavljajo le okrog 5 odstotkov celotnega trga. Drugače je v Avstriji, kjer je delež teh vozil že 15-odstoten oziroma v Nemčiji ta predstavlja že petino vseh novih avtomobilov. Ferjančič je prepričan, da bi morala precej večjo vlogo pri prehodu na elektromobilnost prevzeti država, saj promet predstavlja kar 27 odstotkov vseh emisij.

Jasno je, da se bodo morale v prihodnje precej spremeniti tudi navade voznikov. Pri Porsche Slovenija so prepričani, da se bo trend polnjenja električnih vozil na dolgi rok močno spremenil. Kar 85 odstotkov polnjenj se bo odvijalo doma, preostali del pa na javnih polnilnicah. Zato znamka Moon, ki jo intenzivno gradijo zadnja tri leta, končnim kupcem ponuja celovito ponudbo domačih in javnih polnilnic, storitve polnjenja na poti, rešitve za lastno pridobivanje, hranjenje in upravljanje električne energije, pomemben del njihovih celostnih rešitev so tudi svetovanje, projektiranje in podpora, vključno s pomočjo pri pridobivanju soglasij in subvencij ter financiranjem. 

Elektromobilnost kot jo razumejo v nemškem koncernu

V prvem letu delovanja so postavili 63 polnilnic, lani 148, v prvih devetih mesecih letos pa že 208 in ustvarili za nekaj manj kot 340 tisoč evrov prometa. Omeniti velja, da imajo na različnih koncih Slovenije postavljene tudi svoje javne polnilnice (skupno 129), s katerimi so v letošnjem letu zabeležili so 5620 polnjenj. Do konca preteklega meseca so končnim uporabnikom namestili več kot 500 sončnih elektrarn (150 pogodb so podpisali samo letos) in 75 hranilnikov, ki jih uporabljajo tako zasebni kot poslovni kupci.

Elektromobilnost kot jo razumejo v nemškem koncernu

Zgodba znamke Moon je še toliko bolj zanimiva, saj so pri Porsche Slovenija pri razvoju druge veje elektromobilnosti povezali z nekaterimi uveljavljenimi slovenskimi podjetji. Tako so polnilnice razvoj in delo podjetja Etrel, obenem pa ti razvijajo programsko podporo za polnilno infrastrukturo. Na drugi strani je mežiško podjetje TAB, ki primarno razvija in proizvaja baterijske sklope, za znamko Moon pa so na primer izdelali hranilnik električne energije. Podjetje Amibit je nedavno razvilo nov sistem celovitega energetskega upravljanja. Imenuje se OptiMoon, ta pa na enem mestu omogoča nadzor in upravljanje z napravami, kot so sončna elektrarna, toplotna črpalka, klimatska naprava, hranilniki električne energije, polnilna postaja ali sistem za upravljanje pametnih naprav v zasebnem domu oziroma v poslovnem objektu. 

Elektromobilnost kot jo razumejo v nemškem koncernu

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija