Stalni poletni čas bi občutno zmanjšal število trkov z divjadjo
Premik ure
Stalni poletni čas bi občutno zmanjšal število trkov z divjadjo
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
04.11.2022 19:00

Premik ure pomladi in jeseni je že nekaj let predmet razprav in čeprav je dokazano, da negativnno vpliva na počutje ljudi, številne države zaenkrat še niso sprejele standardnega časa skozi celotno leto. Ameriški znanstveniki pa so vzeli pod drobnogled vpliv premika ure oziroma zimskega časa na promet.

Urša Prosenjak

Skupina znanstvenikov Univerze v Washingtonu je ugotovila, da bi standardna uporaba poletnega časa znatno zmanjšala nevarnost, ki je značilna za večji del ZDA: trčenje z divjadjo, ki povzroči obsežno škodo in pogosto tudi žrtve. Uvedba stalnega poletnega časa v Združenih državah bi po ugotovitvah raziskave zmanjšala število trkov jelenov in vozil in statistično rešila 33 ljudi pred smrtjo v prometu, preživelo bi 36.550 jelenov in srn, bilo bi 2.054 manj poškodovanih ljudi, materialni stroški nesreč pa bi se zmanjšali za 1,19 milijarde dolarjev letno.

Ocenjuje se, da se vsako leto v Združenih državah zgodi 2,1 milijona trkov jelenov in vozil, pri čemer umre približno 440 ljudi, 59.000 jih je poškodovanih, stroški pa znašajo več kot 10 milijard dolarjev.

Znanstveniki so analizirali podatke o trčenju vozil z divjimi živalmi iz 23 držav. Nabor podatkov, ki vključuje več kot milijon trkov z jeleni od leta 1994 do 2021, je pokazal, da je tveganje trka odvisno od prekrivanja med aktivnostjo človeka in jelena. Jeleni in sorodne vrste so najbolj aktivne od mraka do zore. Ekipa je ugotovila, da se je večina nesreč zgodila v urah med sončnim zahodom in sončnim vzhodom naslednje jutro. Trčenja so bila 14-krat pogostejša dve uri po sončnem zahodu kot dve uri pred sončnim zahodom. Prav tu je sprememba vremena ključnega pomena, saj se z zgodnejšo temo poveča število ur, v katerih lahko na cestah trčijo vozila in srne.

Znanstveniki so ugotovili, da je trčenje jelenov z vozilom največ jeseni, pri čemer se skoraj 10 % zgodi v dvotedenskem obdobju okoli premika ure. Čas sončega zahoda se premakne naprej, človeške dejavnosti in vožnja pa ostanejo enaki.

»Verjamemo, da se to jesensko povečanje res dogaja zaradi prekrivanja teh dveh dejavnikov: sezone razmnoževanja in spremembe poletnega časa nazaj na zimski čas,« je pojasnila vodja raziskave Laura Prugh.

S stalnim prehodom na poletni čas bi se število trkov jelenov in jelenov skozi vse leto zmanjšalo za približno 2,3 %.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija