Piškotki

Da bi vam lahko nudili popolno uporabniško izkušnjo, uporabljamo "piškotke" (cookies).
Z nadaljnjo uporabo našega portala se strinjate z uporabo piškotkov.

Zgodovina
Redkim kultnim avtomobilom vrednost zvišujejo še posebne izdaje – za Alfo Spider Veloce edicija Niki Lauda pa ni slišala niti večina Alfistov. Eden od 350 primerkov je zdaj tudi v Sloveniji, kjer bo do potankosti restavriran v svojo kultno podobo.
Na današnji dan je pred 112 leti skupinici mladih žensk uspel dosežek, ki je porušil nekaj stereotipov. V času, ko ženske za volanom niso imele kaj iskati, so same prevozile 5767 kilometrov dolgo potovanje z avtom.
Zdi se, da so včasih filmski ustvarjalci pri nas znali posneti veliko boljše izdelke kot jih gledamo danes. Pokažemo vam del kriminalistične serije Vest in pločevina. V glavni vlogi Boris Cavazza, Abarth in številna takratna policijska vozila.
Na današnji dan pred 133 leti se je začelo potovanje, ki je odločilno vplivalo na nadaljnji razvoj avtomobilizma.
Pred natanko pol stoletja je človek prvič vozil drugje kot na Zemlji.
Isetta je bil eden najbolj popularnih povojnih avtomobilov, po dveh letih od rojstva pa je dobil BMW-jeve značke, kar je bavarsko podjetje rešilo pred propadom.
Alfa P3 je v svoji dobi postavila nove mejnike v dirkanju in zmagala praktično na vseh dirkah, na katerih se je pojavila.
Pred natanko 20 leti je luč sveta ugledal Robin BN-1, zadnji poskus oživitve neke čudne dobe angleškega avtomobilizma. In tudi ta je klavrno propadel.
Volvo 850, ki ga švedska tovarna dala na svetlo v začetku julija 1991, je znamko pomenil eno največjih revolucij, pa ne le zaradi sprednjega pogona in petvaljnega motorja.
Priznam, skupaj s hčerko sva si risanko Avtomobili (Cars), ki je prišla v kinematografe na današnji dan pred 15 leti, ogledala več kot 10-krat.
Na začetku sedemdesetih sta vzhodnonemški tovarni v Zwickauu in Eisenachu s Škodo začeli projekt sodelovanja, ki je dal zanimive prototipe.
Danes pred 30 leti je v kinih debitiral kultni film Thelma in Louise.
17. in 18. maja 1971 je električno gnani Opel GT postavil 6 hitrostnih rekordov za električne avtomobile.
V dobi elektrifikacije avtomobilov se zdi samoumevno, da vsi proizvajalci računajo tudi na ta segment, Škoda je svoj prvi električni avto začela razvijati pred natanko 30 leti.
V Kaliforniji so pred desetimi leti na dražbi prodali enega najbolj nenavadnih filmskih avtomobilov.
7. maja 1928 je bil dokončan prvi serijski DKW, predhodnik današnjih Audijev.
Skoraj 70 let je od enega najboljših filmov vseh časov v Jugoslaviji in prav toliko od ene največjih nerešenih prometnih zagonetk.
1971 je v Torinu Maserati predstavil koncept Boomerang. Ob futuristični obliki je imel tudi silno neobičajen volan.
Pred 60 leti je Citroen predstavil Ami 6, avto, ki je pomenil most med Spačkom in Viso na prehodu v osemdeseta.
Zmotno je razmišljanje, da se je cestni transport s pogonom začel šele z iznajdbo avtomobila 1886.
Izumi so ponavadi rezultat prizadevanja, da bi si ljudje olajšali vsakdanjik in pogosto so zanje zaslužni povsem običajni ljudje, uporabniki, ne pa visoko izobraženi strokovnjaki. Med inovacije, ki so nastale na tak način, spadajo brisalci.
Ve se, kdo je naredil prvi motor z notranjim izgorevanjem, prvi avto, prvi dizelski motor. Kdo pa je izdelal prvi tovornjak?
Pred 50 leti je umrl Fritz von Opel, avtomobilski tovarnar in raketarski navdušenec.