#
Promet
Španija03.11.2022
Varnejše ceste z zmajevimi zobmi
Prometni strokovnjaki so vse bolj inovativni pri snovanju novih načinov za varnejšo vožnjo po cestah. V zadnjih letih opažamo številne novosti na področju horizontalne signalizacije oziroma talnih označb.
Novo na področju enoslednih vozil12.10.2022
Le v nekaj korakih za krmilo dvokolesnika
Zakonsko določbo, ki jo nekatere države poznajo že nekaj let, smo prvega junija letos uveljavili tudi v Sloveniji. Gre za poenostavljen postopek pridobitve vozniškega dovoljenja za motocikle oziroma skuterje, katerih delovna prostornina motorja ne presega 125 kubičnih centimetrov.
Novosti13.09.2022
Skozi rdečo in desno
Ljubljana je pred 14 dnevi dobila pet novih križišč, kjer se lahko pri rdeči luči na semaforju zavija desno.
Avtoceste 02.09.2022
Največji delež za cestnine prispevajo tovornjakarji
Dars je pred nekaj dnevi objavil polletno nerevidirano poročilo o poslovanju, kjer med drugim navajajo zanimive podatke o cestninjenju, avtocestni policiji in o varnostnem tveganju v zvezi z vojno v Ukrajini.
Promet01.09.2022
Enih nikoli ne izuči
Na poseben dan, ko se malčki prvič odpravijo v šolo, so policisti še posebej pozorni na neodgovorne voznike.
Začenja se novo šolsko leto30.08.2022
Na ceste se vrača skoraj 200 tisoč osnovnošolcev
Novo šolsko leto je pred vrati in zdaj, ko se v promet ponovno aktivno vključujejo tudi najmlajši udeleženci, moramo vozniki poskrbeti za maksimalno previdnost na cesti. Obenem letos mineva štirideset let odkar smo v Sloveniji najmlajše opremili z rumenimi ruticami.
S slovenskih avtocest27.08.2022
Smrtno nevarno kakanje
Zaradi visokih hitrosti je na avtocesti toliko pomembneje upoštevati prometne predpise, česar se večina voznikov zaveda, še vedno pa se tu in tam najdejo posamezniki, ki jim prioritete niso povsem jasne.
Akcija Hitrost11.08.2022
Kar 122 km/h skozi naselje, ostal je brez vozniškega dovoljenja
V tednu, ko policisti na terenu poostreno nadzirajo hitrost voznikov, sta že dva junaka uspela osvojiti najvišje število policijskih točk.
Gradbena dela01.08.2022
Takšen bo nov uvoz na severni ljubljanski obvoznici
Iz Darsa sporočajo, da je rok za končanje gradbenih del, ki predvideva popolnoma novo prometno ureditev, postavljen na začetek julija prihodnje leto.
Saj ni res pa je24.06.2022
Namesto semaforja kar po pločniku
Del na cesti je veliko, enopasovne ureditve prometa s semaforjem so zato nujno zlo - dokler se nekdo ne spomni nekaj zelo neumnega in mu ostali sledijo.
Napoved20.06.2022
Na cestah umrlo kar 5 oseb, zato policijski okrepljen nadzor
Policisti so v zadnjih nekaj dneh zabeležili povečano število prometnih nesreč s tragičnim koncem. Namreč, na cestah je v zadnjih sedmih dneh umrlo kar pet udeležencev v prometu, letos skupno 44.
Vozniška etika15.06.2022
Hvala z dolgimi lučmi in hvala za kazen
Na Otoku so pred kratkim naredili raziskavo in ugotovili, da 20 % voznikov v zahvalo pobliska z dolgimi lučmi.
Nadzor13.06.2022
Kolesarji so ranljivi, a tudi zanje veljajo pravila
Policisti so v tednu dni poostrenega nadzora kolesarjev v prometu ugotovili številne kršitve teh, hkrati pa so s tem opozorili, da so med najšibkejšimi udeleženci v prometu.
Agencija za varnost prometa07.06.2022
Tudi na tak način bodo opozarjali motoriste
Da bi dosegli še večjo osveščenost med motoristi, so se odgovorni pri AVP domislili zanimive promocijske akcije.
Začnejo v ponedeljek18.05.2022
Avtocestna policija tudi za primorski del
Danes so pri policiji na kratko predstavili četrto od petih enot, ki se osredotoča na dogajanje na avtocestah. Ta bo pokrivala območje od Obale do Unca, vključno z vipavsko hitro cesto.
Električni skiroji20.04.2022
Prva smrtna žrtev ter številni poškodovani
Iz Agencije za varnost v prometu sporočajo, da bodo v naslednjih nekaj dneh, skupaj s policisti, poudarek namenili skupini voznikov, ki nesreče večinoma povzročajo kar sami. Gre za voznike e-skirojev.
Hitrost22.03.2022
Tudi pri zgolj 11 km/h je trk neprijeten
Agencija za varnost v prometu in policija v tem tednu začenjajo skupno preventivno akcijo, kjer bo največji poudarek namenili neprilagojeni hitrosti. Prav to je na naših cestah največkrat vzrok za nastanek hude prometne nesreče.
Pred začetkom sezone15.03.2022
Nekateri motoristi še vedno ne poznajo osnov
Motoristična sezona se je za nekatere že začela, pa čeprav razmere na cestah še niso idealne. Ljubljanski prometni policisti so v zadnjem tednu obravnavali že dva padca motoristov, ki sta se končala s poškodbami voznika in sopotnika, v obeh primerih pa so ugotovili prisotnost alkohola.
Promet11.03.2022
Varen prevoz kolesa in pravilno ravnanje v nevarnih situacijah
Sodobna mobilnost ima različne oblike, ki si morajo marsikdaj deliti skupne površine v prometu. Sobivanje voznikov avtomobilov in kolesarjev je zato pogosto postavljeno pred izzive, ki pa so precej manj stresni, če znamo pravilno ravnati v nevarnih situacijah.
Kolesarjenje11.03.2022
Varnost kolesarjev je odgovornost vseh udeležencev v prometu
S toplejšim vremenom se začenja kolesarska sezona, nanjo pa se morajo poleg kolesarjev pripraviti tudi ostali udeleženci v prometu. AMZS je v sodelovanju z Agencijo za varnost prometa, znamko Peugeot, Pogi Teamom in policijo pripravil nekaj napotkov za kolesarje in voznike.
Uradni podatki za leto 202109.03.2022
Veliko je voznikov, ki se ne pripenjajo z varnostnim pasom
Agencija za varnost v prometa je podrobno analizirala policijske podatke s terena, ki kažejo, da se je prometno dogajanje pri nas spet močno poslabšalo.
Veliko sreče in malo pameti11.02.2022
Kolesarji, ki se ne zavedajo izjemno nevarnega početja
Pri Darsu so z novim videoposnetkom opozorili na nezrelo obnašanje kolesarjev. Namreč, vožnja po avtocesti je strogo prepovedana.
Nepovratni zaseg vozila06.02.2022
Radikalna rešitev nepremišljene vožnje
Na Danskem se z nevarno vožnjo spopadajo z nenavadnimi ukrepi. Če policisti pri svojem delu odkrijejo »noro« vožnjo, lahko vozniku zasežejo vozilo in ga pošljejo naravnost na javno dražbo.
Maraton nadzora hitrosti02.02.2022
Objavljamo 514 lokacij, kjer bodo policisti merili hitrost
Jutri bodo policisti poostreno nadzirali hitrost vožnje v prometu. Tradicionalni maraton nadzora hitrosti bo potekal med 8. in 19.uro.
1 / 9
© Copyright 1999-2021 Avtomanija